“Schandalig, oneerlijk, nutteloos, te laat, zinloos, eindelijk, beter laat dan nooit, ik trek me er niets van aan” Dit zijn allemaal kreten die ik hoor als ik vertel dat met ingang van 1 januari 2014 de alcoholgrens onder jongeren verhoogd wordt van 16 naar 18 jaar.

Vanaf 1 Januari 2014 mogen de jongeren onder de 18 jaar niet meer naar de winkel om alcohol te kopen, maar ook het bestellen van een glas alcoholhoudende drank in een horeca gelegenheid is dan niet meer toegestaan. Tuurlijk de jongeren zullen het niet begrijpen en zij zullen zich er weinig van aantrekken, maar het is niet zomaar iets wat bedacht wordt.

THUISDRINKERS??

Uit onderzoek is gebleken dat 75% van de jongeren in de leeftijd categorie 16-18 jaar de alcohol zelf koopt, dat kan dus straks niet meer. Maar 64% van de jongeren in de leeftijd van 12-15 jaar krijgt de alcohol van een broer, zus of vrienden. Is het dan nog wel zinvol om de leeftijdsgrens op te hogen? Immers onder de 18 drinken de jongeren toch wel alcohol thuis.

De drempel wordt natuurlijk wel hoger om alcohol te kopen, maar ook hierbij is het belangrijk dat er vanaf het begin een strenge controle is op de leeftijdsgrens. En niet iedereen ziet eruit als 18+ maar andersom gebeurt het nog veel vaker dat iemand die nog maar 16 jaar is eruit ziet als iemand van 22 jaar.

STUDIE Maar hoe gaat dat dan met een horecastudie, daar worden vakken gegeven als drankenkennis en basis wijnkennis. Daarbij is het wel belangrijk dat de studenten drank soorten te proeven krijgen, je moet immers weten wat je verkoopt. Maar de student onder de 18 jaar mag geen alcohol meer proeven, de student mag het niet eens meebrengen voor de les.

En dan is de studiedag afgelopen en gaat de student naar huis waar de medekamergenoten van 18+ even naar de winkel zijn geweest en een kratje bier hebben gehaald, en dit wordt dan ’s avonds gezellig met zijn allen opgedronken. Misschien is dat een optie voor de docent als huiswerk dan maar dingen laten proeven, ik ben ervan overtuigd dat dit soort huiswerk wel gemaakt wordt.

 

Jeroen ter Wal

Ariva Wijnbeleving