Na de voorjaarsvakantie slaat het weer vaak heel snel om. Zitten we het ene moment nog in de sneeuw van Oostenrijk of Zwitserland, een week later worden de terrassen bij de cafés weer buiten gezet. De eerste lammetjes worden geboren en er wordt melding gemaakt van kievietseieren. Het wordt dus lente. Tijd om ook de wijnkeuze aan te passen.
Boerenkool en zuurkool verdwijnen langzaam uit de schappen bij de groenteboer en maken plaats voor frissere groentes zoals lamsoren, peultjes, paksoi en raapstelen. Raapstelen wordt in Nederland nog wel eens ondergewaardeerd als groente. Je kunt deze groente op verschillende manier bereiden. Mijn voorkeur gaat uit naar stamppot. Een stamppot gemaakt van kruimige aardappelen, volle melk en een klontje roomboter. Maak de stamppot op smaak met peper en zout en meng dan de gesneden raapstelen door de puree, net als een andijvie stamppot.
Lekker bij deze stamppot is een gehaktbal met jus. Zo’n lekker sappige, iets kruidige, gehaktbal. Niet zo’n droge stuiterbal, maar een gehaktbal met veel smaak. Door het pittige in de gehaktbal krijgt het gerecht een meer stevigere bite. De raapstelen zijn heel subtiel van smaak en hebben een elegante wijn nodig. Geen krachtpatser met veel tannine maar juist een wijn met veel fruit en een soepele afdronk. Net als de gehaktbal moet de wijn sappig zijn.
In de nieuwe wijnwereld worden veel van dit soort wijnen gemaakt. Een Merlot uit Chili is een suggestie. Door het warme klimaat kunnen de druiven goed rijpen, en krijg je een mooie diepdonkerrode kleur. Veel voorkomende smaken in dit soort wijnen zijn kersen, rode bessen en pruimen. Smaken die heel mooi aansluiten bij de gehaktbal maar niet teveel kracht hebben voor bij de stamppot raapstelen. Om de raapstelen nog iets meer een bite te geven kunnen er nog gebakken spekjes door. Moet de bal nog iets pittiger dan kan er een beetje mosterd door het gehakt, de Merlot kan dit wel aan. Merlot wijnen zijn er in overvloed, de betere zijn echter te vinden bij de wijnwinkels.
Jeroen ter Wal
Ariva Wijnbeleving