Rood Fruit, Buxus, Tabak, Groene appel, Lychee, Gemaaid gras, Snoepjes van de kermis en de hooizolder van opa,

allemaal termen die geroepen worden tijdens wijnproeverijen en cursussen. Regelmatig hoor ik van mensen dat het zo moeilijk is om verschillen te ruiken in wijnen en wat je daaraan kunt doen. Als advies geef ik dan ook altijd dat je veel moet ruiken, schaam je niet en zet je neus aan het werk.

GROENTEBOER

Zeker een groenteboer kijkt de eerste keer een beetje raar als jij je neus in een bos basilicum, bloemkool en groene paprika steekt. Maar als je uitlegt waarom dat je dit doet is het niet vreemd meer, en vindt de groenteboer het vaak nog leuk ook, tenzij je natuurlijk niets koopt. Je kunt natuurlijk thuis beginnen met ruiken, er is genoeg. De boter die je ’s ochtends op je brood smeert kun je een uur buiten de koelkast laten staan, ruik er dan nog eens aan, dit is een heel andere geur dan rechtstreeks uit de koelkast. En als het gras van de tuin gemaaid ga dan eens met de ogen dicht lekker in het gras liggen en haal een paar keer diep adem. Heerlijk!

JONG BEGINNEN

Kinderen hebben bij geboorte nog geen smaak en geur maar gaan dat in de loop van de tijd ontwikkelen. Je kunt daar ook niet jong genoeg mee beginnen, als ik mijn neus weer eens in de koelkast steek komt mijn dochter van zes jaar al naast mij staan om mee te ruiken, zij vindt het een leuk spelletje en ik ben iedere keer weer verbaasd over haar uitleg, als ik haar vanille laat ruiken noemt zij dat K3 Koekjes, mint noemt ze thee die mama drinkt en speculaaskruiden zijn natuurlijk pepernoten, maar ze heeft duidelijk een link met de geur.

NOOIT UITGELEERD

Iedere geur die je ruikt sla je op in je geheugen en geef je een eigen naam, langzaam aan bouw je in je hoofd een gigantische bibliotheek op met allemaal geuren. Het nadeel van geuren is dat je nooit uitgeleerd bent, er zijn altijd geuren die je nog nooit bewust geroken hebt of wat heel lang geleden is dat je die geroken hebt. Je moet je neus aan het werk houden. Ik ga mijn neus trainen, zal ik mijn neus in een glas met K3 koekjes steken of ga ik toch voor een glas pepernoten?

Jeroen ter Wal

Ariva Wijnbeleving