De derde donderdag van november om 00.00 uur ’s nachts wordt de beaujolais Primeur officieel vrijgegeven, sinds 1951 wordt er van alles georganiseerd om de wijn zo snel mogelijk bij de consument te krijgen.

Hiervoor werden er allerlei middelen ingezet, denk daarbij aan sportwagens, oldtimers, motoren en zelfs vliegtuigen met parachutisten .De Beaujolais Primeur was immers de eerste wijn van het oogstjaar, dus iedereen was benieuwd wat dat jaar zou brengen.

Natuurlijk kun je uit een glas Beaujolais Primeur 2013 niet opmaken hoe de kwaliteit van dit jaar gaat worden, deze wijn wordt gemaakt om snel te drinken. Ga maar na, eind september wordt er nog geoogst en eind november is de wijn al klaar. Het zal dus een wijn zijn die makkelijk drinkbaar is met daarin veel jong fruit en weinig tannine. Maar je kunt natuurlijk wel zeggen dat je al een wijn uit 2013 hebt gedronken.

NIEUWE WERELD

Buiten Europa kennen we nieuwe wijnlanden. In deze landen lopen de seizoenen een half jaar voor op onze kalender. In Zuid-Afrika is het lente als het bij ons herfst is, dus als de wijngaarden begin mei in Europa beginnen te groeien is men in Zuid-Afrika al bezig met de oogst. Hierdoor is het mogelijk dat je afgelopen maanden al wijnen uit 2013 in de winkels hebt zien liggen. De Beaujolais Primeur is dan in één keer geen primeur meer, er zijn immers al wijnen uit 2013.

Toch heeft de Beaujolais Primeur een bepaalde uitstraling, ik kan mij in Twente dan ook een aantal zeer geslaagde Primeur party’s herinneren. Helaas worden de Beaujolais wijnen vaak onderschat, deels komt dit door de Beaujolais Primeur. De smaak van deze jonge wijn is erg toegankelijk en kan daardoor ook wat zoet overkomen.

DIVERSITEIT

Door de zoete tonen van de Beaujolais Primeur wordt er vaak gedacht dat alle wijnen uit de Beaujolais streek zoet zijn maar dat is niet zo. Zeker de Gamay druif is een druif die lichte wijnen geeft. Maar als je één van de cru wijnen uit de Beaujolais proeft proef je de diversiteit van de streek. Een Côte de Brouilly bijvoorbeeld is steviger dan een Regnié terwijl het nagenoeg naast elkaar ligt. En de Fleurie heeft een heel zacht karakter terwijl de buurman Moulin-A-Vent veel meer een bloemige neus heeft. Eigenlijk zou er ieder jaar een Beaujolais party moeten zijn op de derde donderdag van november met naast de Beaujolais Primeur ook de cru’s de Beaujolais. Dan pas proef je de diversiteit en merk je dat de Beaujolais niet passé is.

Jeroen ter Wal

Ariva Wijnbeleving