Op tafel staat een beslagen wijnglas met daarin een zalmroze wijn, aan de buitenkant van het glas zitten waterdruppels. De zon schijnt over de lavendel velden en in de haven liggen grootste plezierjachten. De ober komt met een grote schaal met crushed ice, hierop liggen diverse schaal- en schelpdieren zoals gamba’s, oesters en kreeft. Dit is het beeld wat heel veel mensen hebben van de Provence streek, een streek die hip is en waar de zon vaak schijnt. De streek van dure boten, rosé en celebraties.

 

Mede door de celebraties krijgen de rosé wijnen weer meer aandacht. Enkele bekende wijnhuizen zijn Domaine Ott, AIX en MED. Maar Chateau Miraval heeft de laatste tijd een ontzettende boost gegeven aan de Provence rosé. Dit wijnhuis is gekocht als buitenhuis van Angelina Jolie en Brad Pitt. En in navolging tot andere Hollywood sterren werden er al snel plannen gemaakt om ook wijn te maken. Het leek mevrouw Jolie wel leuk om een eigen rosé te schenken tijdens één van de feestjes aan het zwembad.

 

Om geen slechte wijn te maken werd de hulp ingeroepen van Marc Perrin, een toonaangevende wijnproducent in de Rhône. Jolie en Pitt hebben geen tijd om de wijn helemaal zelf te maken, zij zijn veel te druk met het gezin (6 kinderen) en acteerwerk. En daarnaast hebben zij ook geen verstand van wijn maken, wel van wijn drinken.

 

In 2013 werd de eerste rosé op de markt gebracht even later gevolg door de witte. Ook zijn er plannen voor het maken van rode wijn. Vaak worden de rode wijnen uit de Provence vergeten, op zich is dit niet vreemd, slechts een klein deel van de wijnen uit de Provence zijn rood. De rode wijnen zijn stevige wijnen meer voor de herfstmaanden, bij stormachtig, koud weer. Rosé wijnen daar in tegen worden gedronken op een zonnige dag. Rosé wijnen geeft ons een vakantiegevoel, het gevoel van bruin worden en het gevoel van vrijheid.

 

Ik pleit ervoor dat de rosé wijnen het hele jaar door meer ingezet gaat worden, dit gebeurd te weinig. In de winter drinken we ook wel witte wijn, maar waarom dan geen rosé? Juist door de aangename zuren en een vaak aanwezig bittertje in de afdronk is het een goede begeleider bij het diner. Provence wijnen zijn meer dan dorstlessende slobberwijnen, het zijn culinaire veelzijdige wijnen die meer combinaties aankunnen dan een oester of kreeft. Ratatouille met kabeljauw is een mooie combinatie voor rosé of een carpaccio van tonijn. Nu in deze tijd is gepocheerde zalm met asperges en een beendroge rosé uit de Provence een erg lekkere combinatie. Probeer het maar eens, rosé is meer dan alleen hip.

 

Jeroen ter Wal

Ariva Wijnbeleving