Vanavond bij het eten een fles Château les Merles, Bergerac opengemaakt

lekkere rosé ontdekt tijdens een van mijn vakanties bij vrienden in de Bergerac. Tijdens het eten krijgen we het weer over de vakantie in de Bergerac en mijn bezoek aan Château Petrus.

DAGJE WIJN

Bijna ieder jaar gaan we wel een paar dagen naar de Bergerac , en samen met mijn vriend Bas die Chef-kok is op een château-hotel, doen de heren dan “een dagje wijn”. Dat jaar had ik via een wijnimporteur een bezoek geregeld bij Château Petrus in Pomerol. We werden om tien uur verwacht en kregen het vriendelijke verzoek mee om op tijd te komen, geen probleem dit willen we niet missen. Omdat we een goede routebeschrijving hadden waren we al om kwart voor tien aanwezig, en daar sta je dan te wachten voor een hek zonder bel of verwijzing naar een ingang. En natuurlijk zit het hek op slot. Laten we dan maar wachten tot het tien uur is.

JAPANNERS

Terwijl we staan te wachten zeggen we tegen elkaar “let op komt er zo een bus met japanners aan en kunnen we mee met de meute” , het is iets voor tien en wat komt eraan rijden…. een bus met japanners. We kijken elkaar aan…. het zal toch niet waar zijn! De gids stapt uit, verteld dat dit Château Petrus is en dat er een paar foto’s gemaakt kunnen worden. Binnen vijf minuten zijn ze weer weg. Er komt een dame aanlopen of we een afspraak hebben. JA, dat hebben we! We worden binnengelaten en gaan de wijngaarden in krijgen een uitleg over de bodem, druiven, vinificatie, filosofie en geschiedenis van Petrus. Je voelt de passie voor de wijn bij de medewerkers, ze zijn allemaal trots op het product. We gaan naar de wijnkelder, daar is weinig te zien, de kelder is nagenoeg leeg dit in verband met de aankomende renovatie van Petrus. Na de oogst zal alles voor € 35 miljoen verbouwd worden, Ze zeggen zelf dat ze met de tijd mee moeten. Het zal wel.

PROEVEN

We gaan verder naar het proeflokaal, of we zin hebben om de 2009 uit vat te proeven …. nou vooruit dan. Er wordt een half flesje wijn getapt. Wat een wijn, nu al. Mooie donkere kleur, complexe geur met veel zwart fruit, en dan de smaak het fruit komt terug in de vorm van rijpe kersen maar natuurlijk is de wijn nog te jong. Hij heeft nog heel veel tannine en heeft mede daarom ook een lange afdronk. Er staan spuugbakken, we gebruiken ze niet. De dame die ons de rondleiding geeft proeft de wijn mee en vraagt of we het flesje leeg zullen maken. Terwijl het flesje leeggeschonken wordt wijst Bas naar buiten er komt een busje aan, het busje stopt en er stappen japanners uit met dezelfde gids als een uur geleden. Er worden weer foto’s gemaakt. Leuk maar wij staan binnen!

LEEG FLESJE

Het flesje is leeg, we nemen afscheid en bedanken voor de bijzondere ervaring. Het is een fantastisch bedrijf. Van buiten niet zo heel bijzonder maar van binnen erg mooi. Het is elf uur we gaan naar St. Emillion om te lunchen, het aperitief was heerlijk. Ik kijk nog een keer naar de Les Merles die ik in mijn glas heb, ook erg lekker. Vanavond moet ik Bas bellen om te kijken waar we volgend jaar naar toe gaan, wordt moeilijk om dit te overtreffen.

Jeroen ter Wal