Een geliefd cadeau tijdens Sinterklaas is de chocolade letter. Kilo’s gaan er in dagen voor pakjesavond over de toonbank. Verassend ingepakt en voorzien van een gedicht. Leuk hoor zo’n letter maar dan…. Je knabbelt niet zo even een hele chocolade letter op, over een paar weken is het immers weer kerst en dan eet men ook al veel.

Toch kunnen de kerstdagen dan ook de uitkomst zijn voor alle overtollige chocolade letters, maak er een klassieke chocolade mousse van. Met de kerstdagen is dat natuurlijk ideaal, je kunt het voorbereiden en bijna iedereen vindt het lekker. Kun je ondertussen de dessertwijn erbij uitzoeken.

Sherry, dat is wel leuk om te schenken bij chocolade mousse, dat verwacht niet iedereen. Bij Sherry wordt gedacht aan een droge versterkte wijn maar er is ook een zoete variant, de Pedro Xímenez. Dit is een donker gekleurde versterkte wijn van de Pedro Xímenez druif.

De geur doet denken aan rozijnen, die uit die rode doosjes die oma vroeger altijd had. Iedereen heeft ze wel eens gekregen. Maar ook zit er honing en noten in de geur. De smaak is zoet, bijna stroperig. De chocolademousse kan eventueel nog worden afgemaakt met gebrande noten en daar kan de Pedro Xímenez goed bij.

Voor iedereen die nog een receptuur van een klassieke chocolademousse nodig heeft: Hieronder een receptuur met de bereiding.

Receptuur:

7 Eieren

7 Eetlepels suiker

250 gram pure chocolade (letter)

425 ml slagroom

Bereiding:

1. Smelt de chocolade au bain marie (rasp ook wat chocolade voor de garnering)

2. Splits de eieren

3. Klop het eiwit samen met 5 eetlepels suiker met de mixer stijf

4. Klop het eigeel au bain-marie samen met 2 eetlepels suiker op tot 35 C. Het is goed tot je een “achtje” in de massa kun tekenen die blijft staan

5. Roer de gesmolten chocolade door het opgeklopte eigeel

6. Sla de slagroom op

7. Spatel het chocolade-eigeel mengsel door driekwart van de slagroom

8. Spatel nu ook het eiwit door het mengsel. ( mocht het onverhoeds in de schift gaan kun je met de overige slagroom het uit de schift halen)

9. Spatel nu het resterende eiwit en slagroom door het mengsel

10. Schenk het gehele mengsel in een grote bak (of verschillende bakjes) en zet het ca. 5 uur in de koelkast en laat het opstijven

11. Serveer de mousse met wat geraspte chocola over de mousse heen

Mocht er nu geen chocoladeletter meer over zijn, de Pedro Xímenez is ook erg lekker met oude Hollandse kaas met vijgenbrood en appelstroop. De betere wijnspeciaalzaak verkoopt Pedro Xímenez.

Fijne kerst!

Jeroen ter Wal

Ariva Wijnbeleving