Tijdens de verschillende wijn-spijs avonden die ik organiseer zijn er regelmatig leuke discussies over wat de beste combinatie is. Het gebeurt maar zelden dat de perfecte wijn-spijs combinatie in één keer gevonden wordt. Vaak zijn er nog kleine dingen die aan het gerecht veranderd kunnen worden voor een betere match.

Maar ook de smaak van een wijn kun je beïnvloeden. Dit kun je onder andere doen door met de temperatuur te spelen. Een paar graden verschil geeft een heel andere wijn. Rode wijn hoort geserveerd te worden op kamertemperatuur, maar dan wel op de kamertemperatuur van begin vorige eeuw. Tegenwoordig is het in de woonkamers 20°C of meer. Waar het vorige eeuw vaak niet boven 18°C kwam.

Wanneer de temperatuur van rode wijn omhoog gaat krijgt de alcohol de overhand en ruik je de mooie geuren niet meer. Ik heb het onlangs nog meegemaakt. Ik was bij een overzichtsproeverij in de open lucht op een zonnige middag. De sfeer was goed en de witte wijnen werden goed gekoeld, echter de rode wijnen stonden vol in de zon. Dus toen ik een begon met het proeven van rode wijn was mijn smaak meteen verdoofd door de alcohol, helaas. Ik ben na 2 glazen gestopt met het proeven van de rode wijnen. Nu ben ik er niet zo’n liefhebber van om rode wijnen in een ijsemmer te zetten maar in dit geval was het wel de beste oplossing geweest. Je kunt rode wijn beter iets te koud serveren dan te warm. In het glas gaat de temperatuur toch zo weer een paar graden omhoog.

Waar rode wijn vaak te warm wordt geserveerd, worden witte wijnen vaak te koud geserveerd. Hoe kouder de witte wijnen geserveerd worden hoe minder je smaak en geuren zult herkennen, het is daarom ook dat eenvoudige wijnen altijd zo koud mogelijk worden geserveerd. Je ruikt dan de fouten in de wijn niet meer. Een experiment wat ik al eens gedaan heb tijdens een wijncursus is het volgende. Neem een witte bourgogne, schenk deze op 3 verschillende temperaturen uit, bijvoorbeeld 4 °C, 8°C en 12°C. En ruik aan de wijnen, je zult versteld staan van de geurverschillen.

Als het straks zomer wordt is deze proef natuurlijk erg goed uit te voeren, emmer, water en ijsblokje, fles witte wijn erin en 3 glazen, meer heb je niet nodig hiervoor. Alhoewel beetje zon helpt natuurlijk ook wel mee bij een goede wijnbeleving. Laten we met zijn allen hopen op mooie zomer!

Jeroen ter Wal

Ariva Wijnbeleving