In deze tijd van crisis wil iedereen extra geld verdienen voor later, maar hoe doe je dat?

je geld op een spaarrekening weg zetten levert niet zo heel veel rendement op, beleggen op de beurs brengt misschien wel meer geld op maar daar zitten ook meer risico’s aan, en geld in een oude sok onder je bed stoppen levert helemaal geen rendement op.

22% RENDEMENT

Je wilt natuurlijk toch enige zekere vorm van zekerheid als je gaat beleggen, maar dat blijft natuurlijk altijd lastig, want het geld waar je mee belegt ben je tijdelijk kwijt. Een optie om in te gaan beleggen is wijn, Wie in januari 1996 $64 over had voor een kistje Château Lynch Bages, vijf flessen ($12,75 per fles), had in juni 2013 dezelfde wijn bij Sotheby’s voor $3582, ($298,50 per fles), kunnen verkopen, wat neerkomt op een jaarlijks rendement van 22%, even als vergelijking de rente op een gemiddelde spaarrekening is momenteel 2,2%, Wijn levert dus een mooi rendement op.

KENNIS

Nu kun je natuurlijk iedere wijn gaan kopen en als belegging weg leggen , maar niet iedere wijn is geschikt als belegging. Wijnen als Canei, JP Chenet of Liebfraumilch leveren niet zo’n hoog rendement op, deze wijn zijn niet zo geliefd bij de verzamelaars omdat er genoeg flessen van zijn en deze wijnen dus niet exclusief zijn. Je wilt een Enige wijnkennis bij deze beleggingsvorm is dus wel aan te bevelen, je moet weten welke wijnen aan te schaffen. Welke wijn is bijzonder, wat was een goed wijnjaar en waar is over een aantal jaren nog vraag naar.

GEDULD

Mocht je besluiten om wijn te kopen als belegging dan heb je wel een beet je geduld nodig, Deze vorm van beleggen heeft namelijk voor- en nadelen. Het grote voordeel is dat je zicht hebt op je belegging, het is niet zoals bij een spaarrekening tijdelijk weggezet. Je kunt ieder moment kijken in je kelder naar je belegging, daar zit natuurlijk ook meteen een valkuil in van je belegging, je bent zo in de verleiding om een fles wijn uit je ‘investeringsdoos’ te pakken en deze te drinken……… het is zonde om te laten liggen. Eens kijken of ik nog beleggingen in mijn kelder heb liggen of dat ik nieuwe moet aanschaffen.

Jeroen ter Wal

Ariva Wijnbeleving