Oké, dit is misschien wel een gewaagde uitspraak maar ik zal uitleggen wat ik hiermee bedoel. Pak een gemiddelde fles wijn en kijk op de achterkant wat erbij aanbevolen wordt door de wijnboer. In deze tijd van het jaar wordt er meer rode wijn dan witte wijn gedronken dus we nemen als voorbeeld een Argentijnse Malbec. Eigenlijk maakt het niet uit wat voor een wijn je pakt, op de meeste wijnen staat toch hetzelfde. “deze rode wijn combineert mooi met kaas, rood vlees en pastagerechten.”
KAAS
Bij de Mabec uit Argentinië hoort dus kaas. Aangezien ik dol ben op geitenkaas doe ik dat erbij, maar een geitenkaas is helemaal niet lekker met rode wijn, die laat zich veel beter combineren met witte droge wijnen. De tannine die in de Malbec zitten zijn veel te sterk voor de geitenkaas, maar ook een romige brie zou ik niet eens serveren bij een Malbec, de smaak verdwijnt ook helemaal bij brie.
ROOD VLEES
De term rood vlees is natuurlijk een heel erg veilige benaming, het staat dan ook op bijna iedere fles rode wijn. Alsof de consument iedere dag biefstuk eet! Niet dus, wij eten ook slavinkjes, verse worst of een schnitzel. Het zou trouwens sowieso wel snel gaan vervelen als je iedere dag een biefstuk eet. Maar wij als consument willen wel een keer een andere suggestie horen dan ‘rood vlees’, wij eten per slot van rekening toch ook andere dingen.
PASTAGERECHTEN
Ook dit staat vaak op een fles rode wijn. Heerlijk hoor pasta, maar de spaghetti met gerookte zalm en kruidenkaas die ik vorige week heb gemaakt smaakt de Malbec echt niet. En zelfs een klassieke spaghetti Bolognaise is waarschijnlijk niet eens krachtig genoeg.
MOEILIJK
Het combineren van wijn en gerechten wordt door heel veel cursisten als moeilijk ervaren. Het is ook niet altijd makkelijk maar er zijn een paar vuistregels. Zout en zoet kan goed samen, zuur en zuur combineert niet, zoet en zuur combineert goed. Maar wat vooral voor de wijnboer belangrijk is: “Schenk de regionale wijn bij het gerecht uit regio”. En als alle wijnboeren nou op de achterkant van de wijnfles een regionale suggestie zouden schrijven wordt het voor de consument een stuk makkelijker. Maar zolang de wijnboeren nog geen recepturen op de achterkant van de flessen zetten blijf ik wijncursussen geven.
Jeroen ter Wal
Ariva Wijnbeleving