Het weer is een essentieel onderdeel van de wijnbouw. Iedere avond zit de wijnboer te kijken naar de weersverwachting voor de volgende dag. Een wijnboer heeft nogal wat wensen; In het begin van het jaar absoluut geen hagel, tijdens het rijpingsproces in de zomermaanden graag constante temperaturen en in het najaar liever geen regen omdat de druiven zich anders helemaal volzuigen met water en je een dunne wijn krijgt.

Wanneer de oogst medio september wordt binnengehaald laten de wijnboeren in Oostenrijk en Duitsland nog een paar druiventrossen in de wijngaard hangen. Als er dan dikke langzaam neerdalende sneeuwvlokken worden gesignaleerd zullen deze met gejuich worden ontvangen, want logischerwijs blijft sneeuw alleen liggen bij temperaturen onder het vriespunt. En dat is precies wat de wijnboer op dit moment wil: Vorst, veel vorst!

Goed ingepakt met handschoenen, mutsen en sjaals gaan de plukkers vervolgens vroeg in de ochtend op pad om de bevroren druiven te plukken. Er moet snel gehandeld worden want op het moment van persing moet de druif van binnen minimaal -7C zijn. Dus eigenlijk perst de wijnboer dan ijsblokjes uit. Hierdoor ontstaat er een zeer geconcentreerde wijn met veel geur en zoetheid, maar daarnaast ook nog frisse tonen. Een ideale dessertwijn!

Een Eiswein moet niet geserveerd worden bij hele zoete desserts maar liever bij desserts met frisheid zoals een fruitsalade, vruchtenmousse of een bavaroise. Ook kan een Eiswein goed bij kaassoorten maar deze kazen moeten niet te sterk zijn. Een goede Eiswein is een ware smaak- en geurexplosie, een ware belevenis en een dessert op zich. Menig wijnliefhebber neemt een glas Eiswein als dessert in plaats van naast het dessert.

Maar wat kost een Eiswein? Het ligt wel eens in de supermarkt voor prijzen rond de € 5,00 maar voor goede kwaliteit is het beter om naar een wijnspeciaalzaak te gaan. De prijs voor een goede kwaliteit Eiswein begint rond de € 15,00 . Het wordt meestal gebotteld in flessen van 375 ml en is slechts beperkt verkrijgbaar. Helaas voor de consument is 2014 geen goed jaar geweest om Eiswein te maken, er was te weinig vorst, en toen er wel vorst kwam waren de druiven al opgegeten door de vogels die in de wijngaarden rondvlogen. Laten we hopen dat 2015 een beter jaar voor Eiswein gaat worden.

 

Jeroen ter Wal

Ariva Wijnbeleving