Afgelopen zaterdag 4 januari is op 86 jarige leeftijd Georges Duboeuf overleden, in Frankrijk was hij bekend als 'de koning van de Beaujolias'. Duboeuf overleed thuis in Romanèche-Thorins aan de gevolgen van een beroerte.

Duboeuf kwam uit een echte wijnfamilie, zijn familie maakt al meer dan 400 jaar wijn. Aangestoken door het wijnvirus stopte Georges al vroeg met school om met de fiets wijn aan de man te brengen. Hij fietste menig restaurant in de omgeving af. In die tijd is ook zijn hechte vriendschap met de Franse topkoks Paul Bocuse, Paul Blanc en de broers Troisgros  ontstaan. Samen met deze koks heeft Duboeuf de Beaujolais wijn op de kaart gezet.

De wijn waarmee Duboeuf in Nederland bekend is geworden is de Beaujolais Nouveau, of zoals wij zeggen de Beaujolais Primeur. Deze frisse fruitige wijn werd jarenlang tijdens verschillende Beaujolais party's gepresenteerd op de derde donderdag van November. Er werden rally's georganiseerd en de wijn werd met veel feest onthaald als de eerste wijn van het jaar.

Maar de Beaujolais Nouveau is niet de enige wijn die Duboeuf maakte. Toen Duboeuf in 2016 de zaak aan zijn Franck overdroeg werden er zo'n 15 miljoen flessen wijn per jaar geëxporteerd. Naast de Nouveau ook alle 10 de cru's de Beaujolais (Morgon, Chénas, Chiroubles, Brouilly, Côte de Brouilly, Jullienas, Fleurie, Regnie, Moulin-A-Vent en St-Amour)