Een Argentijns wijnhuis heeft opmerkelijke resultaten gehaald met een bijzonder manier van wijnlagering

Drie jaar geleden heeft het Bodega Tapiz een aantal flessen rode wijn op de bodem van de Atlantische oceaan, in augustus 2020 zijn de eerste flessen Wapisa Malbec (2017) naar boven gehaald.

Het wijnhuis is gelegen in Patagonië in het Zuidelijke puntje van Argentinië. In samenwerking met de lokale universiteit is er begonnen met een experiment waarbij er werd onderzocht wat het effect van de druk, temperatuur, zonlicht en zee bewegingen zijn op de rijping van de wijnen.

De flessen werden in roestvrij stalen kooien op verschillende dieptes neergelegd, de kooien waren bedoeld als bescherming tegen verschuiving en rondzwemmende (wal)vissen. Een speciale wax afsluiting op de kurk moest ervoor zorgen dat er geen zoutwater bij de wijn kwam.

De eerste wijnen die geproefd werden waren veel complexer in smaak en aroma dan dezelfde flessen die op land (wijnkelder) hadden gerijpt. Er kan gezegd worden dat 3 jaar rijping in de wijnkelder gelijk staat aan 1 jaar rijping onder water. Het project is een succes ook omdat er geen schade is geweest voor de natuur en het onderwater eco systeem. Er worden binnenkort nog meer flessen wijn onder water gedompeld.

Bron: Bodedga Tapiz