In Europa's belangrijkste wijnlanden Frankrijk, Spanje en Italië stapelen de problemen zich op door de coronacrisis. Wijn blijft in grote hoeveelheden onverkocht in vaten, dozen en flessen zitten. Volgens schattingen liggen omgerekend meer dan een miljard flessen wijn in Europa te verpieteren, omdat de markt compleet is ingestort.

"Het begon al in het eerste kwartaal, toen corona speelde in Azië", vertelt Jean-Marie Fabre van Vigneron Independant, een branchevereniging van 7000 kleine Franse wijnboeren. "Transport voor de export werd moeilijk, Aziatische havens gingen dicht. In maart daalde onze omzet daardoor al met 60 tot 70 procent."

Omzetdaling van 90 procent

Vervolgens namen Europese landen quarantainemaatregelen. In wijnland Frankrijk zelf, een belangrijke afzetmarkt, gingen alle cafés en restaurants dicht. "In april en mei zal onze omzet, schatten we, met zelfs 90 procent dalen."

De problemen worden in heel Europa gevoeld. Italië, Frankrijk en Spanje zijn de drie grootste wijnproducenten ter wereld. Die drie landen hebben daarom met Oostenrijk en Portugal het initiatief genomen om naar de Europese Commissie te stappen. Die zou toestemming moeten geven voor 'crisis-destillatie'. De gezamenlijke Franse wijnboeren, waaronder die van Vignerons Independant, hebben zo'n zelfde verzoek bij de Franse regering neergelegd.

Alcohol uit wijn voor handgel

"Het komt erop neer dat de wijn bij wijze van uitzondering gedestilleerd mag worden, omdat de markt verstoord is", zegt de Franse Europarlementariër Eric Andrieu. Hij was een van de indieners van het verzoek bij de Commissie. "Met destilleren haal je de alcohol, de ethanol, uit de wijn. En die zou je prima kunnen gebruiken om desinfecterende gel van te maken. De farmaceutische in ............. Lees meer: 

Bron: nos