Juist in de week dat de eerste knoppen aan de wijnstokken komen is de nachttemperatuur drastisch naar beneden gedaald. Waar de Champagne, Chablis en Bourgogne wel vaker last heeft van kou is dit jaar ook de Bordeaux getroffen door vorst.
Waar er de laatste jaren steeds vaker gesproken wordt over het opwarmen van de aarde is de Franse wijnboer druk bezig om zijn eigen wijngaarden te verwarmen met kacheltjes en vuurkorven (zie foto 1).
Rechter oever in Bordeaux Waar de kou meestal in het noorden van Frankrijk blijft is dit jaar de rechter oever van de Bordeaux ook getroffen. in St. Emillion (Foto 2) daalde de temperatuur in de nacht van 26 op 27 april naar de -3. Maatregelen waren hier dus ook nodig.
Champagne In de Champagne streek kozen veel wijnboeren ervoor om de wijngaarden te besproeien. Hierdoor kwam er een waterlaagje op de knoppen welke als een soort schild de knop beschermde tegen de kou (Foto 3). Uitkijkend over de wijngaard geeft dit een bijzonder beeld waarbij bijna niet is voor te stellen dat dit nog goed komt. (Foto 4). Echter in de Champagne wordt deze methode vaker toegepast.
Al met al zijn het een paar spannende nachten geweest in Frankrijk, veel wijnboeren bleven wakker om te kijken wat er ging gebeuren. De wijngaarden zijn toch de kinderen van de wijnboer.